Het Generiek Zaakafhandelcomponent (GZAC) is het initiatief van tien samenwerkende gemeentes. Het is een generieke oplossing voor het afhandelen van een breed scala aan gemeentelijke processen. GZAC is een vertaling van het internationale gangbare concept Case Management naar het bij de Nederlandse overheid gebruikelijke Zaakgericht werken.
Een belangrijke uitgangspunt is openheid. Het GZAC is open source en maakt zoveel als mogelijk gebruik van open standaarden, zoals BPMN, DMN en JSON-schema’s. De code is open en daarmee controleerbaar. GZAC is beschikbaar onder EUPL 1.2
GZAC is gebaseerd op Valtimo. Dit is een low-code case management oplossing op basis van Camunda. GZAC werkt in een component-gebaseerd applicatie landschap, zoals bedacht voor het concept Common Ground. Dit is de vertaling van een micro-services architectuur voor de Nederlandse overheid. Het GZAC voert regie op processen, maar laat andere taken over aan andere componenten. Door de beschikbaarheid van Plugins kan je zelf, zonder het schrijven van code, koppelen met alle zaakgericht werken componenten zoals OpenZaak en de Objecten API.
Belangrijkste eigenschappen
- Creëer zaken en handel deze af. Update de zaakstatus tijdens het proces
- Verwerk verzoeken vanuit het klantportaal en krijg een integraal klantbeeld
- Behoud overzicht over alle contactmomenten
- Vraag aanvullende informatie aan de burger met behulp van het taken patroon
- Koppel met zaakgericht werken componenten zoals OpenZaak en de Objecten API
Open Source
Wil je zelf aan de slag met het Generiek Zaakafhandelcomponent dan kan je deze downloaden van Github en Dockerhub. GZAC is Open Source en dus voor iedereen te gebruiken en aan te passen. Wil je ontzorgd worden en een veilige en beheerde omgeving van GZAC hebben dan helpen wij graag. GZAC kan als kant en klare clouddienst (SAAS) aangeboden worden. We helpen ook graag als jou gemeente behoefte heeft aan een eigen gehoste ontwikkelstraat (OTAP).
GZAC Process Exchange
Met de GZAC Process Exchange kunnen gemeentes eenvoudig business processen, bouwblokken en plug-ins uitwisselen. Volgens de richtlijnen van de Common Ground, kan een gemeente een zelf ontwikkeld item op de Exchange aanbieden, zodat andere gemeentes het kunnen downloaden en gebruiken.